Praktikantfunderingar: Dags att bredda bilden på civilsamhället

29.04.2025 kl. 11:56
BLOGG. Under våren 2025 har Emelie Sandell avlagt sin högskolepraktik på Förbundsarenan och nu är det dags för henne att reflektera över lärdomar och tankar det väckt.

Text: Emelie Sandell

Jag ser min praktikplats på Förbundsarenan som givande erfarenhet som gett mig en uppfattning om vad civilsamhällets roll är i det komplexa samhälleliga ekosystemet som upprätthåller hela vår välfärdsstat. Som en följd av ett stort intresse för samhällsfrågor speciellt inom demokratifostran, politisk kommunikation och organisationsteori har jag reflekterat över min praktik på Förbundsarenan från ett brett, samhällsvetenskapligt perspektiv.

Civilsamhällets unika drag och verksamhetskultur

Organisationer och aktörer i civilsamhället har en unik förmåga att rakryggat stå för sina värderingar och beslut. Oavsett turbulens eller konflikter i samhället står tredje sektorns organisationer rakryggat i att hitta lösningar utgående från den egna värdegrunden, även om pressen och förväntningarna är höga och framtida finansiering oklart. Detta är ett drag vars samhälleliga betydelse inte ska underskattas.

Tysta styrkan förtjänar stolt synlighet

Civilsamhället är bra på att kavla upp ärmarna och troget jobba vidare, men mer sällan hinner man stanna upp och lyfta fram allt det viktiga som görs.

Civilsamhället är en föregångare inom samhällsutveckling på många plan men denna information stannar allt för ofta bland dem som redan vet det. I en tid där synlighet och erkännande är avgörande för att få genomslag blir det aktuellt att stoltare ta plats i diskussioner samtidigt som den samhälleliga relevansen betonas. Istället för att betona att vi behöver fler med i verksamheten tror jag att vi ska satsa på att nå ut till dem som inte känner till civilsamhället och berätta varför vårt arbete också berör just dem – oavsett om man vill engagera sig eller inte.

För att lyfta civilsamhället och få nya ansikten med i förbundsvärlden är det dags att sätta krut på att långsiktigt och systematiskt jobba för att ändra de allmänna uppfattningarna och diskurserna i samhället och media.

Emelie studerar statskunskap med förvaltning på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och har avlagt sin högskolepraktik på Förbundsarenan i februari-april under våren 2025.

93097_t.jpg

Fundraising är framtiden – och varför vi behöver agera nu

BLOGG. För några år sedan sågs fundraising som något som kanske avlägset kunde vara aktuellt för organisationer. Nu är fundraising det nya normala.
29.04.2025 kl. 09:23
93142_t.jpg

Att utvecklas som utbildare – i Barcelona

BLOGG. Johanna Söderberg reflekterar kring sina insikter efter kursen Train the Trainer som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt.
14.04.2025 kl. 08:44