Behovet av en strategi för civilsamhällesorganisationer

02.05.2024 kl. 08:41
INGÅNGEN. Regeringens mål är att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Det känns lite utmanande att se hur regeringen just nu arbetar för detta, men strategin som beretts är steg i rätt riktning.

Text: Mari Pennanen

Utarbetandet av en strategi för civilsamhällesorganisationer finns med i regeringsprogrammet och arbetet har pågått sedan hösten. Under beredningen har det ordnats många möjligheter för civilsamhället att komma med input i processen och nu är strategin klar att gå vidare till statsrådet.

I slutet av april ordnades ett diskussionstillfälle på svenska. Ett trettiotal representanter deltog i tillfället. Jag har i arbetet med strategin funderat bland annat på vilka speciella finlandssvenska vinklar det finns när det gäller civilsamhällets utveckling. Finlandssvenska förbund och organisationer är verksamma i samma samhälle som övriga och påverkas på samma sätt, men ett särdrag är att de flesta finlandssvenska organisationer är små och jobbar med och för en rätt liten målgrupp.

I strategin fastställs fem helheter som beskriver hurdana förändringar man vill åstadkomma genom att utveckla civilsamhällesorganisationernas verksamhetsförutsättningar snabbt och på längre sikt.

De fem tyngdpunktsområden som finns med i strategin är:

  • Förutsättningarna för civilsamhällesorganisationernas egen medelsanskaffning stärks
  • Utvecklandet av statsunderstödsverksamheten och statsunderstödssätten fortsätter
  • Tillgången till EU-finansiering i Finland stöds
  • Uppmuntra medborgar- och frivilligverksamhet
  • Kunskapsbasen och samarbetet om civilsamhällespolitiken byggs upp

De stora nedskärningar som regeringen nu fattat beslut om påverkar alla organisationer på olika sätt. För dem som är direkt beroende av statsbidrag är förändringarna säkert störst, men samtidigt kommer behovet av civilsamhället att öka. Av Förbundsarenans medlemsorganisationer får ungefär 2/3 statsbidrag (där inräknat bidrag från STEA). Det här berör alltså många organisationer.

För oss som är verksamma inom civilsamhället kan det vara lätt att se att vi sitter på många lösningar till samhällsutmaningarna. För att kunna göra ett gott jobb och verkligen göra skillnad gällande de ideella syften vi verkar för så måste verksamhetsförutsättningarna vara i skick.

Jag vill tro, och väljer att tro, att civilsamhället kommer att vara en av framgångsfaktorerna för Finland också denna gång då det sker större ändringar i samhället. Det går att göra mycket trots nedskärningar i finansiering. Vi får alla jobba för att påminna om värdet av civilsamhället. Här kan vi alla bli ännu bättre och jobba tillsammans för att lyfta fram betydelsen av civilsamhället som helhet, men också av enskilda insatser.

Framåt tillsammans

För att lyfta fram hur vi tillsammans kan bli bättre ordnas den 14 maj ett tillfälle där bidragsgivare och bidragsmottagare i civilsamhället träffas för att belysa och diskutera gemensamma utmaningar. Och för att tillsammans fundera på framtiden samlas vi till Stormöte den 29 maj och samlar underskrifter till ett gemensamt upprop. Välkomna med!

93811_t.jpg

Ny resurs för arbetet kring finansieringskällor

I augusti börjar Camilla Sederholm som projektledare för Finansieringskällor 2.0. Under hösten kommer Camilla att inom projektet att fortsätta utveckla stödformer för förbund som vill börja jobba med någon ny finansieringskälla.Läs mera »
18.06.2025 kl. 13:52
93745_t.jpg

Tio sätt att uppvakta 10-åringen Förbundsarenan

ARTIKEL. Förbundsarenan fyller i år tio år och vi ber våra medlemsförbund om tio gåvor under året. Här är förslag på vad ni kan göra för att bidra till den gemensamma arenan för samverkan.Läs mera »
11.06.2025 kl. 08:24
93738_t.jpg

Tio år av stöd för utveckling och kompetenshöjning har gett resultat

NYHET. Då civilsamhällets verksamhetsförutsättningar utmanas har Förbundsarenan som gemensam arena för de finlandssvenska förbunden visat sig fungera bra. Det visar en extern utvärdering som gjorts av Siv Sandberg då Förbundsarenan firar tio år.Läs mera »
10.06.2025 kl. 08:00
93684_t.jpg

Robban Nilsson går vidare – men lämnar inte tredje sektorn 

ARTIKEL. Robert Nilsson har efter knappa tre år på Förbundsarenan valt att gå vidare till ett annat jobb. Både vi kollegor och våra medlemsförbund kommer att sakna den alltid lika energiska, entusiastiska och humoristiska Robban. Läs mera »
04.06.2025 kl. 09:06
93683_t.jpg

Kampanjen Engagera nådde över 100000 personer

NYHET. Under våren 2025 koordinerade Förbundsarenan en synlighetskampanj kring engagemang för att visa på olika sätt att engagera sig. 26 organisationer deltog i kampanjen och tillsammans lyfte vi temat mycket brett med stor synlighet som resultat.Läs mera »
04.06.2025 kl. 08:27
93655_t.jpg

Internationellt erfarenhetsutbyte ger nya perspektiv

BLOGG. Trots olika förutsättningar ger utbyte med kollegor från andra länder insikter om de egna arbetsmetoderna. Det har Annica Wahrman reflekterat över efter sitt deltagande i Erasmus+ kursen Team Work as a Means for Enhancing Productivity i Prag.Läs mera »
02.06.2025 kl. 06:34
93617_t.jpg

Starka team byggs genom närvaro och sårbarhet

BLOGG. Vi arbetar i olika grupper men reflekterar sällan kring hur vi kan göra samarbetet mer produktivt och effektivt. Susanna Elenius delar med sig av insikter från en kurs i temat.Läs mera »
28.05.2025 kl. 09:38
93586_t.jpg

Problemlösning och beslutsfattande – på kurs i Rom

BLOGG. Konflikter på jobbet handlar ofta om bristande kommunikation. Det reflekterar Camilla Sederholm kring efter kursen Problem Solving and Decision Making som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt.Läs mera »
26.05.2025 kl. 13:06
93475_t.jpg

Vill din organisation bidra till nästa steg i projektet kring finansieringskällor?

NYHET. Förbundsarenan har sedan år 2022 arbetat med stöd till förbund och föreningar kring olika former av finansieringskällor. Projektet fortsätter åtminstone ännu i höst, men då med andra krafter eftersom Robban Nilsson går vidare.Läs mera »
16.05.2025 kl. 07:33