Att inse sin uppgift

09.08.2017 kl. 09:38
INGÅNGEN: En erfarenhet jag lärde mig mycket av var att vara mentor åt en person i slutskedet av sina studier. Målet var att hjälpa hen i övergången mellan studier i arbetsliv, men i efterhand undrar jag om inte jag var den som fick ut mer av mentorskapet än min adept, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

Då jag under Besöksrundan träffade anställda inom finlandssvenska förbund och centralorganisationer kom diskussionerna allt som oftast att handla om hur det är att jobba inom tredje sektorn. Det är intressant, omväxlande och givande. Men också utmanande och krävande, och på många sätt omöjligt att jämföra med andra jobb.

Det som också tydligt kom fram var att förbunden inte är något utan människorna: medlemmar och aktiva, förtroendevalda och anställda. Av Studieförbundets medlemsförbund är det sex som inte har någon anställd, medan 52 har anställda. Antalet anställda varierar mellan en och 1500, vanligast är mellan två och fem anställda. Det här märktes också konkret som svar på frågan vilka förbundets/organisationens största utgifter är. Svaret var så gott som alltid personalkostnader.

Att de anställda är i en nyckelroll och att det lönar sig att sköta om sina anställda (och sitt eget arbetsvälmående) är inget nytt. Men förutom att må bra är det också viktigt att stanna upp och reflektera över sig och sin arbetssituation så man inte stagnerar eller glömmer bort varför man brinner för sitt arbete. Hur man gör det är upp till var och en, huvudsaken är att man gör det. Ett sätt är med hjälp av en mentor.

En erfarenhet jag lärde mig mycket av var att vara mentor åt en person i slutskedet av sina studier. Målet var att hjälpa hen i övergången mellan studier i arbetsliv, men i efterhand undrar jag om inte jag var den som fick ut mer av mentorskapet än min adept. Genom adeptens nyfikna, kloka och djupa frågor var jag tvungen att fundera noga för att svara, och för att kunna ställa motfrågor och följdfrågor. Jag fick plocka fram hela min erfarenhetskappsäck och rota djupt för att förstå, reflektera över och ifrågasätta adeptens funderingar, tankar, planer och farhågor. Processen var givande åt båda hållen och efter avslutat mentorprogram var vi båda nöjda.

Studieförbundet startar nu ett mentorprogram för anställda inom förbund och centralorganisationer. Om du just nu känner att du vill utvecklas i ditt arbete med hjälp och stöd av en mentor, eller genom att själv fungera som mentor (!) så skicka in ansökan senast den 16 augusti.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Nödutgången: ”Om det inte finns någon som säger nej blir allt tillåtet, också att kränka de svagaste. Vill vi vuxna verkligen genom vårt exempel fostra våra barn till att inte ingripa? Vågar vi sända våra barn till en skola med en sån kultur?” Lina Teir i sitt sommarprat på Yle Vega.

60944_t.jpg

Svenska dagen i förbundsvärlden

INGÅNGEN: Vad betyder Svenska dagen inom förbundsvärlden? Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen funderar över sitt arbete idag, den sjätte november.Läs mera »
06.11.2017 kl. 09:19
60223_t.jpg

Yrkesstolthet ett trumfkort

INGÅNGEN: Förlorad yrkesstolthet sägs vara en ny folksjukdom i Finland. Många är tvungna att göra sitt jobb sämre än de skulle vilja, på grund av för små resurser. Men är yrkesstolthet kanske ett av trumfkorten när det gäller tredje sektorn?Läs mera »
02.10.2017 kl. 12:52
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01
58789_t.jpg

Den ljusnande framtid är vår

INGÅNGEN: Sommaren står för dörren och samtidigt som det för många förbund betyder en tid att pusta ut, så är försommaren och augusti ofta intensiva planeringsperioder. Verksamhetsplanen för år 2018 börjar ta form, om den inte redan är ganska långt klar. Men hur vet vi vad år 2018 borde innehålla?Läs mera »
08.06.2017 kl. 10:45
58746_t.jpg

På praktik i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Efter tre intensiva månader på Svenska studieförbundet reflekterar Pernilla Lindroos över vad hon tar med sig i ryggsäcken från praktikperioden. Läs mera »
06.06.2017 kl. 08:44
58718_t.jpg

Reformen av yrkesutbildningen

PÅ BORDET: Vad är aktuellt hos Finlands Svenska Skolungdomsförbund? Ordförande Bicca Olin skriver i kolumnen På bordet om reformen av yrkesutbildningen och om en av grundpelarna för att få föreningsverksamhet att snurra: fruktbart samarbete.Läs mera »
06.06.2017 kl. 14:40
58704_t.jpg

Praktik – en möjlighet för båda

PÅ TAPETEN: En praktikant kan komma med nya synvinklar och idéer till förbunden. Samtidigt får studeranden en möjlighet till ny kunskap, erfarenhet av att jobba i praktiken och en insyn i förbundsvärlden. Läs mera »
02.06.2017 kl. 14:48
58297_t.jpg

Ekonomistadgan kan vara ett bra verktyg

I HYLLAN: Varför ska man ha en ekonomistadga? Förbundens ekonomer är eniga om att det är bra att gå igenom och skriva ner hur allt ska skötas, och då man gör det lönar det sig att se på andras dokument.Läs mera »
09.05.2017 kl. 11:30