Yrkesstolthet ett trumfkort

02.10.2017 kl. 12:52
INGÅNGEN: Förlorad yrkesstolthet sägs vara en ny folksjukdom i Finland. Många är tvungna att göra sitt jobb sämre än de skulle vilja, på grund av för små resurser. Men är yrkesstolthet kanske ett av trumfkorten när det gäller tredje sektorn?

Text: Mari Pennanen

Theresa Norrmén tar i en kolumn i Hufvudstadsbladet (23.9.2017) upp att förlorad yrkesstolthet ses som en ny folksjukdom i Finland: ”när människor tvingas göra sitt jobb sämre än de skulle vilja, på grund av att resurserna är för små i förhållande till arbetsuppgifterna och målsättningarna förlorar de sin yrkesstolthet.”

I Förbundsbarometern kommer samma fenomen fram, till exempel genom detta citat av en förbundsanställd: ”Då jag kom hit insåg jag snabbt att arbetsbördan är hutlöst stor”. Att jobba inom tredje sektorn och organisationsvärlden har sina egna, speciella utmaningar: att jobba med en förtroendevald styrelse, att jobba mot ett ideellt syfte och att jobba med en stor osäkerhet gällande finansieringen, som ofta består av ett lapptäcke med många olika bitar att få ihop, är några av särdragen. En bit som också kan vara aktuell är att motivera varför man ens är anställd och varför man ska ha en skälig lön och skäliga arbetsvillkor, då ”alla andra” inom organisationen ställer upp frivilligt.

Samtidigt finns det en stor frihet i arbetet inom ett förbund eller en organisation i tredje sektorn. Engagerade medarbetare kan och får styra sitt arbete ganska långt själva, det är möjligt att förverkliga olika saker man brinner för och det mesta går att fixa med hårt, målmedvetet arbete. Och just här ligger en viktigt del av det som gör att många, trots små resurser och stora utmaningar, trivs med sitt arbete. Då man jobbar mot ett ideellt syfte inser man snabbt att världen aldrig blir färdig, vi kommer aldrig att nå helt fram. Men vägen dit och alla mål på vägen, stora och små, är lätta att känna stolthet över. Att tänka i begrepp som yrkesstolthet är kanske inte heller så vanligt när det gäller verksamhetsledare, informatörer, utvecklingschefer, projektledare, koordinatorer, kanslisekreterare, planerare, redaktörer, rådgivare, ekonomer och andra titlar på förbundsfältet.

Genom att man brinner för sitt arbete, stort personligt engagemang, bred kompetens och värdefulla erfarenheter som man dagligen systematiskt drar nytta av i arbetet är det, trots allt, möjligt att göra ett gott jobb. Och då är det dags att känna yrkesstolthet. Det är tillåtet, rentav önskvärt. Hos oss på förbundsfältet får man göra ett gott jobb och vi behöver inte drabbas av den nya folksjukdomen. Låt oss tillsammans fortsätta jobba för att alla ska få tillräckliga resurser för att kunna göra sitt jobb så bra de vill.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Nödutgången: ”Kan ni lita på varann i den här organisationen? Tillit är smörjmedlet som får hjulen att rulla”. Sebastian Gripenberg, verksamhetsombud på SFV, talade om konflikter inom föreningar på Tidskriftsträffen den 26.9.2107 och poängterade vikten av den slags organisationskultur som uppmuntrar till öppna, professionella samtal om arbetet inom föreningen.

72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
71694_t.jpg

Är allt föreningsliv bra?

INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.Läs mera »
13.01.2020 kl. 08:38
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70697_t.jpg

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:38
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52
68597_t.jpg

Slipade förbund blir starkare tillsammans

INGÅNGEN. Visst känner du ju ”alla” som jobbar inom de andra förbunden? Du vet redan vem du ska ringa till för kollegialt stöd i olika frågor? På förbundsfrukostarna i Vasa och i Åbo blev Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen igen påmind om att nej, vi känner inte alla varandra.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:38
68004_t.jpg

Kortsiktigt gå förbi förbunden

INGÅNGEN. Ibland verkar det anses att ”mannen på gatan” är en bättre representant för en grupp än någon som representerar en etablerad organisation. Kortsiktigt att nonchalera förbundens samlade erfarenhet, tycker Studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
05.03.2019 kl. 07:55
66589_t.jpg

Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.Läs mera »
03.12.2018 kl. 10:08