Knark, knark, knark

19.10.2017 kl. 08:27
PÅ BORDET: För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Joonas Turtonen, verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, lyfter upp vad som är aktuellt hos dem just nu.

Text: Joonas Turtonen

För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Påföljden var att nästan 20 ungdomar är misstänkta för olika narkotikabrott. Polisen konstaterar att detta var väntat och att ett tillslag i vilken som helst annan skola skulle ge ungefär samma resultat.

Har vi ett problem därför att det blivit vanligare att en del ungdomar testar knark? Eller är problemet att vi nu fick det bekräftat att knark förekommer också hos oss i våra mysiga, puttenuttiga förortsidyller?

Det är alltid så mycket lättare att föreställa sig att knark handlar om ovårdade typer som smyger omkring och bjuder ut sin vara till sådana människor som har problem.

I verkligheten är det är andras barn som önskar använda knark tillsammans mina barn. Våra barn.

Kan mitt barn göra vettiga beslut då det behövs? Har jag varit tillräckligt tydlig med vad jag förväntar mig av hen? Har jag kapacitet och förmåga att hjälpa ifall det uppdagas att mitt barn behöver hjälp?

Kommer mitt barn ens till mig om hen behöver hjälp?

Föräldraskapet erbjuder utmaningen att ge sin villkorslösa kärlek omlindat med tydliga gränser. En sak som jag ofta möter i mitt arbete är föräldrarnas rädsla att deras barn börjar knarka. Alkohol går väl an om de är tillräckligt gamla och dricker vettigt, tobak är illa, men inte knark!

Inte knark!

Jag brukar säga att vill man förebygga narkotikamissbruk hos sitt barn, så sker det effektivt om barnet inte röker eller använder alkohol. Redan att eliminera den ena av dessa hjälper faktiskt ganska långt. Enligt studier löper rökande ungdomar under berusning den största risken att testa droger.

Om jag får använda mina 15 minutes of fame till att dela ut ännu en livsvisdom, så önskar jag tillägga följande. Att förebygga droganvändning handlar om allt det andra förutom själva drogen. Det finns en orsak till att unga provar droger och det är förvånansvärt sällan själva drogen.

Stärk skyddsfaktorerna genom att bekräfta ditt barn för det hen är, inte för det hen gör. Sporra till fritidsaktiviteter och struktur.

Och kom i håg, 75 procent av ungdomarna har inte testat droger!

Om ett råddigt skrivbord tyder på ett råddigt huvud, så vad tyder ett tomt skrivbord på? Så resonerar Joonas Turtonen som är tvåbarnsfar till en 16- respektive 18-åring. Han har jobbat som verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik sedan år 2009.

74279_t.jpg

Kommunikation – en förutsättning för föreningsarbetet

PÅ BORDET. När kan ett förbund anse sig ha lyckats med kommunikationen med medlemmarna? DIFF – Ingenjörerna i Finland förnyar sitt sätt att kommunicera. Tf. verksamhetsledare Viktor Kock skriver att de går mot trenden då de gjort sin strategi.Läs mera »
11.08.2020 kl. 08:18
74196_t.jpg

Så här engageras nya medlemmar

ARTIKEL. Svenska pensionärsförbundet utnämndes till Årets förbund 2020 på grund av förbundets goda insats för att öka medlemsantalet och engagera nya medlemmar. Nu delar de med sig av sina tips för lyckad medlemsrekrytering.Läs mera »
23.07.2020 kl. 18:51
73795_t.jpg

De finlandssvenska förbundens röster

INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.Läs mera »
04.06.2020 kl. 08:26
73742_t.jpg

Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.Läs mera »
02.06.2020 kl. 14:20
73716_t.jpg

Nytt nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenan har startat ett nytt nätverk kring intressebevakning och påverkansarbete. På den första träffen diskuterades bland annat hur vi tillsammans bättre kunde synliggöra tredje sektorns roll. Erfarenhetsutbyte och kommunikation är de första stegen mot mer samarbete.Läs mera »
29.05.2020 kl. 10:08
73568_t.jpg

Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.Läs mera »
15.05.2020 kl. 09:56
73537_t.jpg

Ökat medlemsantal och social gemenskap ger Svenska pensionärsförbundet titeln Årets förbund

Svenska pensionärsförbundet har utsetts till Årets förbund 2020. Förbundet har under 2019 genom långsiktigt arbete och en framgångsrik medlemskampanj rekryterat ett stort antal nya medlemmar. Se videon från utdelningstillfället!Läs mera »
13.05.2020 kl. 07:43
73413_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

Att vara anställd inom förbundsvärlden kan vara både underbart och givande, men också krävande och utmanande. Nu inleds Mentorix 2020-2021, där förbundsanställda har möjlighet att få en mentor som stöd i arbetet. Erfarenheter från tidigare mentorskapsprogram visar att Förbundsarenans medlemsorganisationer har mycket erfarenheter att dela med sig av.Läs mera »
04.05.2020 kl. 12:25
73336_t.jpg

För en sjukskötare finns det inga genvägar

PÅ BORDET. WHO utsåg år 2020 till Sjukskötarens och Barnmorskans år - vilken glädje! Sjuksköterskeföreningen i Finland (SFF) planerade att belysa vårdarens viktiga roll i samhället och vårdarens betydelse för den allmänna hälso- och sjukvården. Men plötsligt står vi i rampljuset i ett aldrig tidigare skådat scenario.Läs mera »
27.04.2020 kl. 08:12