Samarbeta inom kursverksamheten

27.04.2020 kl. 07:59
INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.

Text: Julia Hemgård, foto: Joanna Lindén-Montes

Samarbete är något som väldigt ofta lyfts fram inom förbundsvärlden, och med all orsak. Många förbund och föreningar står nämligen ofta inför liknande utmaningar, och har behov av samma stöd och kunskap för att hantera branschens utveckling. Att behoven ofta är de samma betyder också att lösningarna kan vara gemensamma. Då resurserna är små för var och en organisation kan det vara bättre att föra samman sina krafter.

Gemensamma kurser och utbildningar som sträcker sig över organisationsgränserna är inte bara förmånligt men också berikande. Kurssamarbeten ger möjlighet till erfarenhetsbyte och nätverk, samtidigt som man kanske har råd och möjlighet att satsa på en dyrare utbildare, eller ett mer avancerat kursmaterial. Det är dessutom ingen nyhet att coronaviruset och dess följder har och kommer att ha en stor inverkan på samhället, och således även förbundsvärlden. När ekonomin är utmanande är gemensamma kurser och samarbetsmöjligheter framför allt en lösning rent ekonomiskt. Men hur ska man inleda samarbete och med vem?

Samarbeten med andra institutioner som folkhögskolor och studiecentralen är en möjlighet. Västra Nylands folkhögskola (VNF) har denna vår bland annat inlett ett projekt för att synliggöra samarbetsmöjligheter med folkhögskolan. VNF vill lyfta fram möjligheten att förbund eller föreningar kan samarbeta med folkhögskolor, då organisationernas kurser, utbildningar eller seminarier planeras och förverkligas.

I samarbete med en folkhögskola kan organisationer ordna förmånliga kurser i folkhögskolans utrymmen (som inkuderar internat och kök) och samtidigt använda sig av folkhögskolans expertis inom kursplanering. Folkhögskolan i sin tur får genom samarbetspartnern tillgång till värdefull sakkunskap och en relevant målgrupp. Med andra ord, en slutprodukt bägge parter vinner på – relevanta, professionella och förmånliga kurser. Martin Wegelius-institutets långvariga samarbete med VNF är ett gott exempel på ett lyckat samarbete mellan folkhögskola och organisation. Institutet har i många års tid ordnat musikkurser och läger för sin målgrupp tillsammans med VNF.

Med andra ord, ibland stämmer inte uttrycket ju fler kockar, desto sämre soppa. Ett annat bra exempel på detta är evenemanget ’’Digitalisering och idéburet arbete’’, ett seminarium som Förbundsarenan ordnade i samarbete med Kyrkostyrelsen, Bildningsalliansen, Lärkkulla och SFV i slutet av mars. Seminariet var planerat att äga rum i Helsingfors centrumbibliotek Odes utrymmen, men som följd av coronaviruset ordnades seminariet istället på distans. Trots ändringar i sista minuten och en del utmaningar med att omforma upplägget så det lämpade sig för en digital miljö blev resultatet mycket lyckat. Tack vare ett organisationsöverskridande samarbete fanns nämligen olika typers expertis och kunskap till förfogande, vilket åtminstone delvis är orsaken till att slutresultatet blev bra som det blev.

I planeringen av nästa höst och vårs kursverksamhet, lönar det sig alltså att kartlägga era samarbetsmöjligheter och ta kontakt med folkhögskolor och andra läroanstalter. Fundera över vilka organisationer som kan ha nytta av likande utbildningar som ni. För samarbeten är lönsamma, inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv, med även ur ett kvalitetsperspektiv. Kurser och utbildningar blir bättre då resurser och sakkunnigheten finns att få.

Julia Hemgård jobbar som koordinator på Förbundarenan. Hon arbetar även med ett projekt för att öka och utveckla samarbetsmöjligheter inom kortkursverksamheten på VNF.

76808_t.jpg

Rutiner för framtiden eller förberedelser för att bli under en buss

INGÅNGEN. Vad händer med mitt förbund när jag slutar jobba? Hur kan jag arbeta så att någon annan kan ta över? Frågan diskuterades på senaste träff för förbundens ensamjobbare, men är relevant för alla i förbundsvärlden.Läs mera »
03.03.2021 kl. 14:30
76470_t.jpg

Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.Läs mera »
03.02.2021 kl. 11:05
76183_t.jpg

Hur nätverkar man i corona-tider?

INGÅNGEN. Förbundens anställda och förtroendevalda har stor nytta av breda kontaktnät. På många poster tas det både för givet och förväntas att man har nätverk att vända sig till i olika frågor. För en del går det lätt, andra får jobba mer målmedvetet för att skapa sina kontakter. Men hur bygger man nätverk då man inte träffar någon?Läs mera »
11.01.2021 kl. 12:08
75824_t.jpg

Året som blev annorlunda

INGÅNGEN. Många suckar av lättnad över att det här tunga, konstiga året snart är slut. Nu vill vi blicka framåt mot ett nytt år som kanske blir lite mer som vi är vana vid. Verksamhetsledare Mari Pennanen anser att förbunden ska ge sig tid att hämta andan ordentligt innan gasen körs i botten gällande verksamhetsåret 2021.Läs mera »
04.12.2020 kl. 07:45
75053_t.jpg

Samarbete och strukturer för samarbete

INGÅNGEN. Samarbete mellan olika organisationer och samarbete mellan civilsamhället och offentliga sektorn är framgångsfaktorer för Finland. Den 1 oktober på dagen för medborgarinflytande träffades medborgarorganisationer och tjänstemän från statsförvaltningen med syftet att öka förståelsen och dialogen sinsemellan och speciellt lyftes samarbete organisationerna emellan fram.Läs mera »
05.10.2020 kl. 07:42
74563_t.jpg

Att vara en del av något stort

INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.Läs mera »
02.09.2020 kl. 13:12
73795_t.jpg

De finlandssvenska förbundens röster

INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.Läs mera »
04.06.2020 kl. 08:26
72965_t.jpg

Förbundsverksamhet på distans

INGÅNGEN. Evenemang ställs in eller skjuts fram. Möten ordnas på distans. Verksamhet formas om. De finlandssvenska förbunden har liksom resten av världen snabbt fått lov att anpassa sig till en annorlunda vardag. Även i undantagstider är engagemanget avgörande.Läs mera »
02.04.2020 kl. 11:52