Rutiner för framtiden eller förberedelser för att bli under en buss

03.03.2021 kl. 14:30
INGÅNGEN. Vad händer med mitt förbund när jag slutar jobba? Hur kan jag arbeta så att någon annan kan ta över? Frågan diskuterades på senaste träff för förbundens ensamjobbare, men är relevant för alla i förbundsvärlden.
Text: Mari Pennanen
Bild: Frida Lönnroos
 

Det kommer att komma en dag då du inte längre håller alla trådarna i din hand, alla bollarna i luften och full koll på hela ditt arbetsbord och det troligen breda område du sköter. Att någon annan ska ta över är i de flest fall planerat och förberett, men det kommer också situationer då det går fort och oväntat. Vi har alla hört utrrycket om att vi kan bli under en buss, och också på nätverksträffen kom uttrycket fram i diskussionerna. Vad händer om jag blir under en buss imorgon? Ändringar sker och ska ske och är en viktig del av att organisationer och förbund utvecklas. Vi kan i det dagliga jobbet redan tänka på att någon annan någon gång ska ta över.

Det finns naturligtvis mycket känslor kopplade till detta. Vi kanske brinner för vårt jobb och har svårt att tänka att någon annan skulle klara av att göra det lika bra. Speciellt om man jobbat en längre tid kan det kännas som om ens jobb är en del av ens identitet och ligger väldigt nära. Det kan vara en orsak till att man är så bra på sitt jobb, men baksidan är att man kanske inte jobbar med metoder som gör det lätt för någon annan att ta över.

Det realistiska är att inse att vi inte kommer att jobba med detta hela livet – och fundera hur vi vill att verksamheten ska leva vidare: smidigt och lätt för den/dem som tar över, eller så att allt mer eller mindre tar slut då jag slutar.

Inom små förbund och organisationer med en anställd är verksamheten naturligt nog väldigt beroende av den anställda. Samtidigt kommer det tydligt fram i andra nätverk att många jobbar rätt ensamt med det man jobbar med i sin organisation. Även om man har kollegor är de kanske inte så insatta i just ens eget område.

Då temat diskuterades i nätverket för ensamjobbare delade många med sig av konkreta tips för hur man arbetar så att det är möjligt för någon annan att ta över och fortsätta. Läs tipsen här.
 

Jag har flera gånger kontaktats av personer som är nya på sitt jobb som ber om hjälp med olika saker. Det är fint att medlemsförbunden inser att det går att få hjälp genom Förbundsarenan. Ofta kan vi hänvisa vidare till personer i andra förbund som kan hjälpa i olika ärenden. Men ibland förundras jag över hur personen som tidigare jobbat omedvetet (eller medvetet?) gjort det svårare än nödvändigt för den nya att ta över. Mycket handlar om situationen och ibland saknas möjligheten till ett byte med mycket kunskapsöverföring. Men jag hör också fina exempel på hur någon som ny snabbt kommer in i verksamheten och smidigt kan fortsätta på det viktiga arbete någon annan utfört.

Det är inte lätt och inte alltid trevligt att tänka på att man inte alltid kommer att sköta ett visst jobb. Även om det blir ett stort hål att fylla efter varenda en av oss så är ingen oersättlig. Och vi kan redan nu fundera på hur vi gör hålet mindre genom att arbeta med metoder som hjälper nästa som ska jobba vidare. Om du brinner för det du jobbar för vill du också att verksamheten ska gå vidare så bra som möjligt även om det inte är du som jobbar. Det är ditt ansvar att ordna ditt arbete så att någon annan kan ta över. För det ideella syftets skull.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan. I Ingången-kolumnerna tar hon upp teman som är aktuella i förbundsvärlden.

Läs mer

Artikel: Tips för hur du kan arbeta så at någon annan kan ta över

Ingången: Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

Ingången: Hur nätverkar man i coronatider?

76470_t.jpg

Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.Läs mera »
03.02.2021 kl. 11:05
76183_t.jpg

Hur nätverkar man i corona-tider?

INGÅNGEN. Förbundens anställda och förtroendevalda har stor nytta av breda kontaktnät. På många poster tas det både för givet och förväntas att man har nätverk att vända sig till i olika frågor. För en del går det lätt, andra får jobba mer målmedvetet för att skapa sina kontakter. Men hur bygger man nätverk då man inte träffar någon?Läs mera »
11.01.2021 kl. 12:08
75824_t.jpg

Året som blev annorlunda

INGÅNGEN. Många suckar av lättnad över att det här tunga, konstiga året snart är slut. Nu vill vi blicka framåt mot ett nytt år som kanske blir lite mer som vi är vana vid. Verksamhetsledare Mari Pennanen anser att förbunden ska ge sig tid att hämta andan ordentligt innan gasen körs i botten gällande verksamhetsåret 2021.Läs mera »
04.12.2020 kl. 07:45
75053_t.jpg

Samarbete och strukturer för samarbete

INGÅNGEN. Samarbete mellan olika organisationer och samarbete mellan civilsamhället och offentliga sektorn är framgångsfaktorer för Finland. Den 1 oktober på dagen för medborgarinflytande träffades medborgarorganisationer och tjänstemän från statsförvaltningen med syftet att öka förståelsen och dialogen sinsemellan och speciellt lyftes samarbete organisationerna emellan fram.Läs mera »
05.10.2020 kl. 07:42
74563_t.jpg

Att vara en del av något stort

INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.Läs mera »
02.09.2020 kl. 13:12
73795_t.jpg

De finlandssvenska förbundens röster

INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.Läs mera »
04.06.2020 kl. 08:26
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
72965_t.jpg

Förbundsverksamhet på distans

INGÅNGEN. Evenemang ställs in eller skjuts fram. Möten ordnas på distans. Verksamhet formas om. De finlandssvenska förbunden har liksom resten av världen snabbt fått lov att anpassa sig till en annorlunda vardag. Även i undantagstider är engagemanget avgörande.Läs mera »
02.04.2020 kl. 11:52