Att se varandra i ögonen

04.05.2022 kl. 09:34
BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.

Text: Mari Pennanen

Förbundsarenans mentorskapsprogram för förbundens förtroendevalda, Mentorix 2022, är halvvägs. På väg hemåt efter mellanträffen snurrar tankarna i rekordfart. Deltagarna i programmet är personer med erfarenhet av ordförandeskap. Diskussionen på träffen blev både bred och djup.

Jag påmindes om betydelsen av ordet förlåt. I styrelsearbete kan det vara avgörande och det lilla ordet, som kan vara så svårt att säga, kan lösa enorma knutar och kan förhindra många konflikter. Jag påmindes om betydelsen av ordet tack. Många engagerade sätter ner en stor del av sin tid på frivilliguppdrag, som ofta är roliga och givande men inte alltid. Ibland kan ett tack, från rätt håll och i rätt tid, betyda allt.

Många engagerade sätter ner en stor del av sin tid på frivilliguppdrag, som ofta är roliga och givande men inte alltid. Ibland kan ett tack, från rätt håll och i rätt tid, betyda allt.

Jag påmindes också om betydelsen av att sitta ner tillsammans och prata så man ser varandra i ögonen. Styrelser får tillsammans diskutera roliga och givande ärenden, men det finns också svåra och tunga ärenden att ta beslut i och ta ansvar för. När åsikterna går isär, känslorna svallar och engagemanget är högt kan diskussionen gå vidare på olika sätt. Alltid går det inte bra, men då ett gäng ordföranden samlas och diskuterar erfarenheter av styrelsearbete lyfter de gång på gång fram betydelsen av att lära känna varandra, så styrelsemedlemmarna inte endast snabbt klubbar av ärenden utan också hinner prata. Det bäddar för mycket gott att alla i styrelsen känner varandra.

Om man ser varandra i ögonen är det lättare att komma ihåg att allas åsikter är lika värda, att alla styrelsemedlemmar delar på ansvaret och att även om man är av olika åsikter så kan man inte säga vad som helst.

Det förtroende och den tillit till varandra och till beslutsprocessen som byggs upp i styrelser som också sätter tid på att lära känna varandra kan och ska inte mätas med indikatorer, KPI:er, mätare och siffror. Styrkan i en styrelse mäts i besluten som tas tillsammans. Om man ser varandra i ögonen är det lättare att komma ihåg att allas åsikter är lika värda, att alla styrelsemedlemmar delar på ansvaret och att även om man är av olika åsikter så kan man inte säga vad som helst.

Hur den [tilliten] hamnar där kan inte effektiveras eller mätas, men om den saknas så märks det.

Och för att de ska bli så bra som möjligt, både när det gäller enkla, roliga beslut och svåra, tunga beslut så behöver tilliten till de gemensamma besluten kännas i magen på varenda en i styrelsen. Hur den hamnar där kan inte effektiveras eller mätas, men om den saknas så märks det. Och om man träffas och är tillsammans och ser varandra i ögonen är det mer sannolikt att den finns då den behövs.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25
82025_t.jpg

Länkar i kedjan

BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.Läs mera »
03.05.2022 kl. 10:36
81374_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar projektledare

NYHET. Har du erfarenhet av finansiering för ideell verksamhet? Känner du till olika offentliga och privata finansieringskällor? Vill du jobba för inte bara ett utan rentav 64 ideella syften? Förbundsarenan söker en projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden. Läs mera »
05.04.2022 kl. 15:44
81040_t.jpg

Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.Läs mera »
01.03.2022 kl. 14:36
80013_t.jpg

Vill du bli Förbundsarenans praktikant?

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för våren 2022. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden och tredje sektorn. Läs mera »
09.02.2022 kl. 12:26
80635_t.jpg

Stjäl idéer och ta ett mellanår för att vila hjärnan

PROFILEN. Gita Lindholm har de senaste 21 åren varit en central del av personalen på Svenska hörselförbundet. När hon pensioneras kan hon blicka tillbaka på bland annat drygt sjuttio nummer av medlemstidningen Vi hörs och att hon många gånger kunnat hjälpa en medmänniska. Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:11
80391_t.jpg

Våga väcka känslor

ARTIKEL. Flödet på sociala medier bara sväller. Som förbund tävlar vi om vår målgrupps uppmärksamhet i en digital sfär där Yle och Netflix är våra konkurrenter. Hur ska man lyckas sticka ut ur mängden och framgångsrikt nå ut med sitt budskap? Känslor kan vara lösningen. Läs mera »
11.01.2022 kl. 13:42