Effekter och resultat av ett studiebesök

02.06.2022 kl. 09:30
BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort.
Text: Mari Pennanen
Bild: Mari Pennanen och Julia Hemgård. Foto: Julia Hemgård

 

I maj reste Förbundsarenans koordinator Julia Hemgård och jag till Stockholm. Vi hade bokat in möten med tre organisationer, ansökt om bidrag och planerat vad vi ska fråga om och ta reda på. Vaga planer och behov hade funnits i planerna en längre tid, men i vintras beslöt vi att nu är det dags.

Vi ville göra ett studiebesök till Stockholm för att hälsa på några organisationer och slutligen blev det tre besök. Vi hälsade på Ideell Arena, som är ett samarbete mellan idéburna organisationer, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, som är en intresse- och samarbetsorganisation, och Ax, som är en samarbetsorganisation för i Sverige verksamma, rikstäckande organisationer aktiva inom amatör- och deltagarkultur.

Det finns aldrig rätt tidpunkt att komma sig i väg, det är bara att bestämma sig och boka.

Vi ville veta mer om organisationernas och deras verksamhet, speciellt hur de arbetar med nätverk och kontakt till sina partners/medlemmar, för att pejla vår verksamhet mot deras och se vad vi kan lära oss om och av varandra. Vi ville också få en djupare insikt i vilka frågor som diskuteras i civilsamhällets takorganisationer i Sverige just nu och skapa kontakter för att sedan kunna fundera vidare på konkret samarbete.

Det finns aldrig rätt tidpunkt att komma sig i väg, det är bara att bestämma sig och boka. Vi valde maj och bokade i god tid in besök med organisationerna. Besöket blev tre dagar och vi hann förutom besöken också njuta av våren i Stockholm och distansjobba i en annorlunda och inspirerande miljö mellan besöken. Tiden då allt annat jobb försvinner eller lugnar sig kommer inte, men det går också att sköta en del jobb på distans under ett studiebesök. Huvudsaken är att planera i tillräckligt god tid, så man hinner förbereda sig genom att läsa på och fundera vad man vill veta.

Vi ansökte om och beviljades bidrag för studiebesöket av Kulturfonden Sverige-Finland (länk: https://kulturfonden.net/) . Bidraget bidrog förstås till att täcka en del av resekostnaderna, men också till att resan blev av. Att ansöka om bidrag var ett viktigt steg i att konkretisera och förtydliga syftet med resan och göra ramarna tydliga.

Att vi var två från organisationen som åkte betydde också att vi redan på resan till Stockholm hade hunnit prata igenom och planera en stor del av verksamheten för i höst och för nästa år. På ett mysigt fik jobbade vi vidare och hann prata om vår verksamhet, så att vi visste vad vi ville veta av dem vi besökte. Efter besöken hann vi också reflektera tillsammans och fundera hur vi konkret jobbar vidare.

Jag tror största behållningen är att det under besöken såddes många små frön.

Resultat och effekter då? Konkreta idéer för Förbundsarenans verksamhet och våra arbetssätt. Nya kontakter. Material, modeller och sätt att jobba. Tankar kring varför saker görs på ett visst sätt. Mycket att bolla sina egna tankar mot. Det var också fint att få berätta om vår organisation och hur vi jobbar. Jag kom tillbaka med mycket inspiration och iver att jobba vidare. Jag tror största behållningen är att det under besöken såddes många små frön. Vi vet inte ännu vad som växer upp och blir något bärande, men jag är säker på att vissa frön kan vi se blomma efter en tid. Bara vi jobbar vidare och upprätthåller kontakterna. Vi hoppas också på motbesök från dem vi besökte.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

 

89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44