Utmana för att få donationer

02.06.2023 kl. 08:16
BLOGG. Ett sätt att möta en orostrend är att tänka innovativt och utanför den berömda boxen. Att utmana sig själv, den egna organisationen och de egna strukturerna. Detta gäller också då det är frågan om pengar.

Text: Robert Nilsson
Bild: Joanna Lindén-Montes

Det finns många olika sätt för en organisation att få in pengar till verksamheten. De ”klassiska” sätten är säkert bekanta för de flesta. Vi skriver ansökningar, ber om donationer via insamlingslov och så vidare. Men det finns också andra sätt och ett sådant handlar om att utmana.

En grundförutsättning för att en organisation överhuvudtaget ska kunna få ta emot och hantera en donation är att det finns inskrivet i organisationens stadgar. Låt oss i detta fall anta att så är fallet.

För att en organisation aktivt ska kunna be allmänheten om donationer krävs ett insamlingslov. På polisens sidor finns det mycket, och tydlig, information om detta, bland annat finns det en sektion som behandlar vanliga frågor om penninginsamlingar som jag varmt rekommenderar organisationer att bekanta sig med.

Födelsedagsinsamling

Det blir vanligare och vanligare att människor vill hjälpa aktörer i civilsamhället på olika sätt. En typ av hjälp som ökat är att privatpersoner, till exempel i samband med en födelsedag, istället för gåvor önskar att festdeltagarna betalar in en valfri summa pengar som efter firandet doneras vidare till en organisation.

Anledningen till att denna typ av givande ökat handlar mycket om att det blivit relativt enkelt att ge pengar till organisationer. Möjligheterna till olika former av onlinebetalningar, eller donationer via mobilapplikationer, är fler än tidigare. Eftersom det blivit enklare att ge på detta vis så borde även vi som jobbar inom civilsamhället utnyttja potentialen bättre.

Tänk er en organisation som har ett styrelsemöte. Ofta diskuteras organisationens ekonomi i samband styrelsemöten. Då ekonomi diskuteras kan det vara bra att informera den egna styrelsen om att organisationen nog får ta emot donationer. Det står i stadgarna.

Det är dock hela tiden viktigt att komma ihåg att om vi (som i detta exempel) saknar ett insamlingslov kan vi inte be allmänheten donera pengar åt oss. Däremot är det fritt fram för människor att på eget initiativ starta en egen insamling åt organisationen. Exempelvis kan en person som fyller år utmana sina släktingar och vänner att istället för att ge gåvor till födelsdagspersonen ge en valfri summa pengar som sedan doneras till en organisation.

Genom att föra den typen av samtal så kan en organisation öppna upp för den typen av givande. Kanske till och med någon i den egna styrelsen nappar på den idén? Det är alltså tillåtet också utan insamlingslov.

Dessutom tror jag att om/när styrelsemedlemmar aktivt deltar i, eller aktivt startar, en insamlingsprocess kan det skapa ömsesidig tillit och fördjupa relationen mellan givare och organisationen.

Ringar på vattnet

De egna insamlingarna, oaktat vem som initierat dem, kan i sin tur också komma att fungera som inspirerande exempel för andra givare. Det kan alltså i bästa fall skapas en positiv dominoeffekt, eller ringar på vattnet, som uppmuntrar andra privatpersoner att själva starta egna insamlingar.

Låt oss då säga att detta händer. En person, antingen styrelsemedlem eller någon annan, gör den här donationen. Vad händer efter detta då? Det är då som vi (mottagare av donationen) såklart berättar för världen om detta. Givetvis förutsatt att det är okej för personen som står bakom donationen.

Att berätta detta via till exempel nyhetsbrev eller sociala medier gör att vi kan få upp ögonen för denna typ av initiativ hos en bredare massa. Med andra ord, det är alltså fullt tillåtet att berätta att en organisation har fått en sådan här gåva.

Dessa typer av initiativ är till sin natur relativt enkla och kostnadseffektiva sätt att involvera personer i insamlingsinsatser som ju också bidrar till att sprida budskapet om vad en organisation gör och för vem.

Så låt oss utmana och skapa ringar på vattnet!

I bloggen Finansieringsfunderingar reflekterar, analyserar och informerar Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson kring finansiering inom civilsamhället, och i synnerhet bland de finlandssvenska förbunden.

 Läs mer om projketet Finansieringskällor för förbunden

89896_t.jpg

Behovet av en strategi för civilsamhällesorganisationer

INGÅNGEN. Regeringens mål är att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Det känns lite utmanande att se hur regeringen just nu arbetar för detta, men strategin som beretts är steg i rätt riktning.Läs mera »
02.05.2024 kl. 08:41
88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
26.04.2024 kl. 14:21
89860_t.jpg

Medlemsförbunden deltar aktivt i Förbundsarenans verksamhet

ARTIKEL. 63 av Förbundsarenans 68 medlemsförbund deltog i verksamheten under verksamhetsåret 2023. Att verksamheten lockar medlemmarna och anses relevant är grunden för allt Förbundsarenan gör, sade verksamhetsledare Mari Pennanen på vårmötet.Läs mera »
26.04.2024 kl. 12:04
89703_t.jpg

Lediga jobb i förbunden

NYHET. Söker ni nästa förbundsstjärna? Förbundsarenan stöder sina medlemsförbund genom att sprida info om lediga jobb inom medlemsförbunden.Läs mera »
22.04.2024 kl. 15:22
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55