Sparringgrupp om företagssponsring

29.05.2023 kl. 13:23
BLOGG. Hur söker man sponsring? Vad betyder det att paketera verksamheten? Detta är några av de saker som vi går genom då Förbundsarenan startar en ny sparringgrupp om företagssponsring i augusti. Kommer du med?

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Då jag diskuterar med representanter från våra medlemsförbund om finansieringskällor brukar diskussionerna egentligen handla om det mesta. Allt från medlemsavgifter till statsunderstödens framtid.

Ett tema som ofta återkommer i dessa diskussioner handlar om sponsring och sponsorer. Inte sällan är det så att diskussionerna om sponsring initieras till följd av att det aktuella förbundet ordnar evenemang. Flera förbund ordnar dessutom många olika evenemang varje år.

Hur skulle man kunna fixa lite sponsring till ett sådant här evenemang?

En mycket bra fråga. Inte helt enkel att svara på heller. Jag har fått just den frågan flera gånger.

Frågeställningen fick mig att fundera under förra hösten. Projekt Finansieringskällor för förbunden har som syfte att stärka och stöda de finlandssvenska förbunden att bygga upp och utveckla en mer hållbar och långsiktig finansieringsbas. Målet är att öka förbundens kompetens kring olika finansieringskällor och därigenom stöda förbunden att bredda sin finansieringsbas.

Utifrån detta formades under förra hösten en idé om att skapa en sparringgrupp för förbunden. Sparringgruppen skulle ha som målgrupp förbund som var intresserade av att tillsammans fundera mer kring sponsring som ett sätt att bland annat hålla ned kostnaderna då man ordnar evenemang av olika slag.

En första sparringgrupp med tema företagssponsring hölls hösten 2022. Gruppen bestod av tio personer från olika medlemsförbund. Idén var att först ge en teoretisk bas om vad sponsring kan vara,  eftersom det finns olika sorters sponsring. Därefter skulle det bli praktisk övning i att söka sponsring.

Sponsring kan handla om kunskapsutbyte, men det kan också handla om marknad (och utbyte av marknad). Framför allt så handlar det om försäljning. Ett samarbete som ska gynna båda parter.

Sparringgruppens arbete handlade mycket om hur ett evenemang skulle kunna paketeras så att en mottagare enkelt skulle kunna förstå vad evenemanget gick ut på, för vem det ordnades och hur ett samarbete skulle kunna gynna också sponsorn.

Till vår hjälp hade vi en extern expert, Johan Finnberg från Buster Boats, som i sin arbetsroll (bland annat) bedömer sponsoransökningar som kommer till Buster.

Då utvärderingen visade att sparringgruppens struktur fungerade och att ämnet i sig var relevant kommer Förbundsarenan att i augusti köra en sparringgrupp version 2.0. Den här gången har vi med oss två externa experter som med sina bakgrunder kommer att hjälpa deltagarna att få en bättre insikt kring paketering av en verksamhet och att söka sponsring.

Johan Finnberg är med igen och hjälper oss i processen att göra bättre sponsoransökningar. Förutom Johan har vi också med oss Joakim Frimodig, som till vardags styrelseordförande för CapMan och har det övergripande ansvaret för CapMan for good. Utanför sitt arbete är Joakim även ordförande för Tukikummits verksamhet.

Ni är alltså välkomna med till en ny sparringgrupp med tema företagssponsring som börjar i augusti. Gruppen är till för alla som är intresserade av att lära om och öva på sponsoransökningar.

 Läs mer och anmäla dig här.

I bloggen Finansieringsfunderingar reflekterar, analyserar och informerar Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson kring finansiering inom civilsamhället, och i synnerhet bland de finlandssvenska förbunden. 

86449_t.jpg

Bra planering underlättar då förbundet får en gåva

ARTIKEL. Ett förbund får plötsligt ta emot en testamentdonation eller en annan penninggåva. Det kan vara både välkommet och överraskande. Så vad gör vi med pengarna nu då?Läs mera »
15.05.2023 kl. 08:52
86142_t.jpg

Jubileum – mer än bara kostnader?

ARTIKEL. Då ett jubileum närmar sig för en organisation handlar mycket om planering. Men vad innebär detta i praktiken? När ska planeringsarbetet för ett jubileum börja och kan ett jubileum faktiskt också generera inkomster?Läs mera »
26.04.2023 kl. 11:31
85930_t.jpg

När kapitalet kommer

BLOGG. Att som organisation få en oväntad penninggåva kan vara både överraskande och överväldigande. När väl gåvan kommit så är det dags att fundera på följande steg, vad göra med pengarna? Läs mera »
13.04.2023 kl. 13:46
85847_t.jpg

Statsunderstöd för att utveckla fundraising – sen då?

BLOGG. Statsunderstöd för utveckling av tredje sektorns medelsanskaffning kan bli verklighet skriver Finansministeriet i en ny utredning. Vilka andra åtgärder borde det funderas kring? Läs mera »
03.04.2023 kl. 14:49
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45