Arbetsvälmående och lärande i Barcelona

31.08.2023 kl. 14:51
BLOGG. Patricia Wessman, administrativ chef på FDUV, reflekterar kring livslångt lärande och att ödmjukt utmana sig själv. Det är något hon fick prova på under en Erasmus+-fortbildning i Barcelona.

Arbetsvälmående och lärande var temat för en veckas kurs i Barcelona i maj, som Förbundsarenan bjöd på via sitt Erasmus+-mobilitetsprogram. Vi var åtta deltagare från olika delar av Europa som deltog i kursen ”Train the trainer”. Förutom vi fyra finländare fanns deltagare från Estland, Ungern och Portugal.  

Kursdagarna inleddes med att en hel förmiddag ägandes åt att uppleva och ströva omkring i de gamla stadsdelarna i Barcelona tillsammans med guiden Xavi. Barcelona är en stad med lång historia med mycket att ta in, se och uppleva. Vilken förmån att få byta lärmiljö och samtidigt uppleva staden, stränderna, arkitekturen, allt det annorlunda, rytmen och människorna. Jag överraskades lyckligtvis inte av flinka tjuvar, vilket jag hade varnats för många gånger innan avresan. Däremot hade jag förmånen att själv både uppleva och se generositet och givmildhet. På ankomstdagen satte jag mej på ett café i L'Eixample, väntande på att föra mitt bagage till rummet. En uteliggare dök upp med sin hatt som håv och hann sitta där en stund innan ett ungt vänligt spanskt par bjöd honom på frukost. Visst blir man varm om hjärtat!  

Lärande är konsten att som människa omforma och komplettera med nya färdigheter och insikter och att släppa taget om sådant som inte längre tjänar något till.

Det blev fyra dagar icke-formell utbildning om lärandeprocessen varvat med kunskap, reflektion och många övningar tillsammans med företagskonsulten Alba Gomez. Lärandet, eller i det här fallet kanske konsten att som människa omforma och komplettera med nya färdigheter och insikter, och samtidigt kanske släppa taget om sådant som inte längre tjänar något till. 

Vi inledde med att lära känna varandra… teckna ditt namn och berätta vad din teckning innehåller och vad ditt namn betyder…vad vi har gemensamt upptäckte vi genom att i rummet förflytta oss på en imaginär karta och på så sätt berätta om vart vi gärna skulle resa… vi hade en överenskommelse genom att tillsammans resonera fram ett ”safe space”, vilket blev gruppens spelregler och trygghetsram…och så här fortsatte vi veckan ut. Kunskap varvades med praktiska övningar. 

Det blev övningar i retorik och kommunikation. Lyssna, uttrycka, göra plan och förbättra. Och vi nådde målet till slut! Vi tränade på att hantera nervositet genom att hålla tal om varandra inför varandra.  

Att snubbla kan i vissa situationer vara pinsamt men kan i slutändan ändå bli en vinst via nya insikter och ökad självrespekt.  

I lärandeprocessen är det nyttigt att summera vad som hände och då kan man med fördel använda de fyra F:n feelings, facts, findings och future. Hur kändes det, vad hände, vad lärde du dej och vad kommer du att ha användning av framöver. 

Vi talade om olika sätt att lära sej och samarbeta på. En del vill se, andra lyssna eller känna in. Vi människor är olika och tar därför också roller till oss på olika sätt i olika sammanhang. Vi utforskade hur olika roller påverkar samarbetet och dynamiken, och jag tror vi var flera som lärde oss något här, kanske av själva övningen, kanske av att missförstå övningen helt enkelt på grund av att de egna värderingarna kan vara så starka. Det blev en inre vurpa för den duktiga flickan. Att snubbla kan i vissa situationer vara aningen pinsamt men kan i slutändan ändå bli en vinst via nya insikter och ökad självrespekt.  

"Man lär så länge man lever" håller fortfarande – och att leva nyfiket på jakt efter nya insikter likaså. 

Patricia Wessman jobbar som administrativ chef och personalansvarig på FDUV. Hon är dessutom styrelsemedlem i Förbundsarenan.

 

87061_t.jpg

Problemlösning på Cypern

BLOGG. Det är väl klart att man vet vad problemet är, eller? Johanna von Rutenberg på FDUV delar med sig av sina aha-upplevelser från en kurs kring problemlösning som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
09.08.2023 kl. 16:55
86613_t.jpg

Emotionell intelligens som stöd för arbetet

BLOGG. Vad är emotionell intelligens? Nora Ridgewell, verksamhetsledare för Ledarskapsakademin, deltog i en kurs i kring temat via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt och delar med sig av sina erfarenheter.Läs mera »
06.06.2023 kl. 12:42
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01