Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

15.11.2023 kl. 08:45
BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska.

Text: Robert Nilsson

Att överväga nedskärningar för att balansera statens inkomster och utgifter kan i sig vara förståeligt. Men dessa planer på nedskärningar kan även tolkas som att staten signalerar att civilsamhället från och med nu bör hantera sin finansiering (mer) på egen hand. Detta kan uppfattas som att statens engagemang och uppskattning för civilsamhällets roll som samarbetspartner minskar.

Det är oroande att regeringen, i samma takt som när nedskärningar aviserats, inte har presenterat särskilt många förslag till konkreta lösningar för organisationer att hantera nedskärningarna. Detta bidrar till att skapa en osäkerhet för civilsamhällets framtid. Det är nu det skulle behövas mer dialog och initiativ som kan hjälpa civilsamhället att anpassa sig till denna kommande förändring.

Nu är tiden för lösningar och lösningsmodeller, inte bara beslut om nedskärningar.

Jag anser att det är ansvarslöst att avisera nedskärningar utan att samtidigt erbjuda lösningar och lösningsmodeller. Organisationer i civilsamhället har upprepade gånger lyfts fram som viktiga samarbetspartners och till och med som komplement till offentliga tjänster. Civilsamhället är i allra högsta grad en garant för demokratins utveckling i Finland.

Nu måste initiativ för civilsamhällets framtida finansiering prioriteras! Det är dags att från statens sida:

  • Se över tiden för behandling av insamlingslov. Behandlingstiden för sådana ansökningar är alltför lång. Här behövs göras investeringar och satsningar för att ge organisationer möjlighet att snabbare kunna ställa om mot denna nya verklighet.
  • Granska regelverket för småskaliga penninginsamlingar. Gränsen för småskaliga penninginsamlingar skulle kunna höjas från 10 000 euro till 20 000 euro. För närvarande får en småskalig penninginsamling pågå under max tre månader. Den tiden borde förlängas till sex månader för att ge organisationer bättre tid och möjlighet att kunna utnyttja det så kallade lilla insamlingslovet.
  • Förbättra regelverket för testamentdonationer och arv. Denna skattefria inkomstkälla är viktig för organisationer. Det skulle nu vara ett utmärkt läge att hämta inspiration från Danmarks och den så kallade 30-procentsprincipen, en princip som innebär att vissa arvingar betalar lägre arvsskatt samtidigt som civilsamhället får en del. Modellen främjar på sikt ökat givande till civilsamhället och stärker därmed dess roll.

Det finns fler åtgärder som kan vidtas för att uppmuntra ökat givande till civilsamhället. Nu är tiden för lösningar och lösningsmodeller, inte bara beslut om nedskärningar.

Robert Nilsson arbetar som projektledare för Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden.

88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
87778_t.jpg

Försäljning som inkomstkälla

ARTIKEL. Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden tar en närmare titt på försäljning som inkomstkälla för organisationer.Läs mera »
16.10.2023 kl. 11:17
87335_t.jpg

Tongåvan – musik och medelsinsamling för civilsamhället

ARTIKEL. Tongåvan är ett program som kombinerar önskemusik och välgörenhet. Kanske ditt förbund kunde samarbeta med Tongåvan gällande insamling av medel?Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:49
87330_t.jpg

Företagssponsring – hur kan en organisation attrahera sponsorer?

ARTIKEL. Sponsring har stor potential för finlandssvenska förbund. Vi tipsar kring hur förbund kan få till samarbeten med företag.Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:25
87042_t.jpg

Insamlingslov, testamenten och sponsring - häng med i höst

BLOGG. Är det lönt för en organisation att skaffa ett insamlingslov? Hur kan vi kommunicera att vem som helst gärna får testamentera till oss? Och var hittar vi sponsorer? Projektledare Robert Nilsson ger en överblick över vad Förbundsarenan erbjuder för stöd i höst.Läs mera »
08.08.2023 kl. 10:13
86834_t.jpg

Förbundsarenan lanserar Finansieringsfika

NYHET. Förbundsarenan lanserar Finansieringsfika. Våra medlemsförbund bjuds in för att få ta del av aktuell information kring finansieringskällor och diskutera. Läs mera »
07.07.2023 kl. 10:03
86714_t.jpg

Tips för att hitta många olika slags stiftelser och fonder

BLOGG. Hur kan en organisation hitta nya stiftelser/fonder som möjligen skulle kunna understöda just deras verksamhet? Ett sätt är att utveckla en metod för kartläggning av potentiella finansiärer. Läs mera »
19.06.2023 kl. 10:58
86517_t.jpg

Utmana för att få donationer

BLOGG. Ett sätt att möta en orostrend är att tänka innovativt och utanför den berömda boxen. Att utmana sig själv, den egna organisationen och de egna strukturerna. Detta gäller också då det är frågan om pengar. Läs mera »
02.06.2023 kl. 08:16